Eerste log
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Lilian
23 Juli 2008 | Marokko, Rabat
Marokko, de tweede keer voor mij dat ik dit land bezoek, is eigenlijk anders dan de eerste keer dat ik hier was. Nu is het wat onwaarschijnlijk dat een land in 15 maanden tijd drastisch verandert, dus het is waarschijnlijk vooral mijn persoonlijke ervaring die anders is. Maar niet minder leuk: waar ik tijdens het eerste bezoek het begrip ‘cultuurshock’ van binnen uit leerde kennen en m’n onderkaak de eerste week over de grond sleepte, zijn vreemde dingen een tweede keer al minder vreemd en soms zelfs best normaal. Dat er zowel voetgangers, fietsers, brommertjes, ezels, auto’s en bussen gebruik maken van één en hetzelfde wegdek is gewoon praktisch. En ja, waarom zou je datzelfde wegdek slechts met twee banen verkeer gebruiken als er ook drie of vier op passen? Daarom. Andere dingen blijven verbazen: zoals het openlijk ruziemaken op straat. Het temperament van sommige mensen lijkt maar weinig nodig te hebben om tot een spectaculaire vertoning te komen: ordinaire schreeuw- en vechtpartijen, en niet eventjes maar rustig een half uur lang, zijn hier geen zeldzaamheid. En wat doe je als je twee volwassen mannen of vrouwen of man en vrouw op volle kracht tegen elkaar hoort schreeuwen en schelden, ziet harentrekken en woeste gebaren maken? Juist ja, dan ga je als een volleerd Marokkaanse ramptoerist toekijken.
Gisteravond was daar weer een spectaculair voorbeeld van: in de oude medina van Rabat waar ik logeer bij een gastgezin is het nogal gehorig. Het huis waar het gezin woont is een traditionele woning van twee verdiepingen met een patio in het midden, maar de beide gezinnen die erin wonen huren een verdieping. Het gastgezin huurt de eerste verdieping en de patio is daarom met golfplaten overspannen om niet bij de onderburen naar binnen te kunnen kijken. Golfplaten staan niet bekend om hun geluidsisolerend effect. De onderburen zijn, zonder te overdrijven, enorme schreeuwlelijkerds. Toen ze gisteravond bezoek ontvingen en de vrouwen enorm tegen elkaar schreeuwden hadden wij er in eerste instantie dan ook niet echt erg in. Toen het geschreeuw na 20 minuten nog altijd niet afliet en zelfs harder werd, was mijn gastfamilie gealarmeerd. De televisie, die in elk Marokkaans huishouden zonder tussenpozen aanstaat, werd er zelfs voor uitgezet! Gespannen luisterden mijn gastmoeder en haar twee dochters naar het pijnlijk harde geschreeuw en geruzie bij de onderburen. De moeder ging zonder gene op de bank staan en volledig uit het kleine raampje in de woonkamer hangen om de steeg bij onze voordeur te inspecteren: daar stonden blijkbaar nog familieleden die iets met de ruzie van doen hadden. De jongste dochter werd met een paar dirham naar beneden gestuurd, zogenaamd om een brood te gaan kopen: in werkelijkheid natuurlijk om de juicy details op te vangen!
Wat bleek: de onderbuurvrouw heeft een zoon die getrouwd is en de moeder van zijn echtgenote kwam op hoge poten bij onze onderbuurvrouw langs omdat ze scheiding eiste: haar dochter zou geslagen worden door de echtgenoot. Ja ja, drama in de medina is duidelijk sappiger en interessanter dan de slappe soaps die op televisie onophoudelijk worden bekeken!
23 Juli 2008 - 14:53
Niels:
Hé Lilian,
regel es ff wat meer foto's dit kan echt niet ;). Leuk ff wat van je avonturen te mogen vernemen! Ben benieuwd wat je nog meer gaat meemaken. Je schrijft kort en bondig en dus goed volgbaar :p. Lijkt me leuk om je reis verder volgen via de logs. Pas maar op dat je zelf geen deel uit gaat maken van de reallife soaps daar!
greetz x Niels -
23 Juli 2008 - 15:03
Shalini:
hahahaaha :) -
23 Juli 2008 - 17:23
Lani:
Ja! Hou een reallife dagboek bij van al die juicy details,..dan hoef ik niet meer naar die soaps van ons te kijken ;) -
23 Juli 2008 - 22:17
Jacqueline:
En hoe liep het af?...
Marokko lijkt me erg spannend. Succes met het leren van de taal!
25 Juli 2008 - 15:13
Nydia:
Hahahaha wat een verhaal!!! Hmmm wel jammer dat we dat in Nederland toch met wat meer privacy doen ;) ehhh of niet :D. Leuk te lezen dat je de eerste indrukken nu op een andere manier bekijkt!! :D Kijk al uit naar je volgende blog en ehhhh vertel ons even of ze nou zijn gescheiden whahaha.
Dikke smak (L) -
31 Juli 2008 - 14:40
Hassan Chenti:
Je verveelt je in ieder geval niet, hé? ;) -
01 Augustus 2008 - 14:18
Loes:
Meidddd,
Ik moest lachen om je verhaal!!! Eerst die straat en dan dat sappige verhaal! Wat erg al dat leedvermaak... :-O Ik heb nu al zin in je volgende story :D. Misschien moet ik er één per dag doen, lekker theetje erbij haha ;)! Ik lees wel vaker boeken waar dit soort hysterische dingen in voorkomen, maar voor jou is het nu werkelijkheid geworden. Gooi al je temperament eruit, als je je maar weer gedraagt als we samen een hakkendag houden. Ik sleep je zo aan je goddelijke lokken de pooltent uit ;)
Dikke zoen Loes! -
10 Augustus 2008 - 17:37