Medicijnen
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Lilian
13 Augustus 2008 | Marokko, Rabat
Het is niet de eerste keer dat ik hier in Marokko geconfronteerd wordt met nog al andere opvattingen over ziek zijn en beter worden. Een verkoudheidje wordt hier al voorgewend als ziek zijn en er wordt gelijk een compleet arsenaal aan medicatie tegenaan gegooid. De apotheek is hier als een snoepjeswinkel: bij aanhoudende diarree ging ik zelf eens een kijkje nemen op zoek naar biologisch zout om vocht vast te houden. De kwaal uitgelegd aan de apotheker legde die twee middelen voor mijn neus. En nog een derde, en o ja, dit hielp ook nog. Ik moest zelf maar even kijken wat ik nodig had. Op mijn hoede begon ik de verpakkingen te openen en de verschillende capsules, tabletten en poedertjes te bekijken en de bijsluiters te lezen. De bijsluiters waren niet al te lang en de kwaal waarvoor het medicijn bedoeld was werd steeds in hooguit tien worden omschreven. De apotheker had mij middeltjes tegen virale darminfecties, vaginale ontstekingen, en andere lastig te vertalen kwalen voorgelegd. Geen van alle middelen bevatten het bekende loperamide: hét stofje in diarreeremmers. Na lang doorvragen bleek dat ze het biologisch zout niet verkocht. Een tweede bezoekje was nodig om vitaminepillen te kopen: hier in Tamesloht is het menu niet dusdanig gevarieerd dat ik er echt een weerstand mee opbouw, dus ik dacht aan mijn fijne Centrum A tot Zink tabletjes in Nederland en ging naar een andere Pharmacie dit keer. De apotheker zat in eerste instantie goed: een koker met bruistabletten voor, inderdaad, extra vitamines en mineralen, lag voor me op de toonbank. Toen ik vroeg of ze die tabletten misschien ook in vaste vorm had, zonder op te lossen in water (want daar krijg je altijd van die gore drankjes van) toverde ze een tweede doosje tevoorschijn: die moest ik dan ’s avonds altijd innemen. Ik keek eens goed naar de verpakking en zag dat ze me slaapmiddel had gegeven.
Medicijnen zijn ronduit populair in Marokko en iedereen heeft altijd wel ergens last van: in de huishoudens waar een oudere moeder of grootmoeder inwoonde zag ik haar dagelijks rondslepen met een plastic zak gevuld met allerlei medicijnen. Na het doktersbezoek van Omar vandaag vraag ik me echter af hoe serieus je zo’n tas met medicijnen moet nemen, is er überhaupt wel een serieuze diagnose gesteld, of zijn mensen op goed geluk zelf maar even de ‘expertise’ van de Pharmacie-medewerker gaan uitproberen? De conciërge zei dat het bij de ‘hopital’ altijd heel druk is en een lange rij met mensen wachten op de dokter. Hoe zou dat toch komen…?
13 Augustus 2008 - 17:23
NYdia:
Ooohw wat een verhaal!!! Ik zou er heel wat woorden over kunnen schrijven na aanleiding van dit verhaal... maar ik denk dat dit al genoeg zegt hahaha. Vreselijk!!! Top dat je goed oplet iniedergeval!! Dikke smak -
13 Augustus 2008 - 18:19
Niels:
Leuk geschreven, Lilian! Dat dat doe je goed! Wel vervelend, aan de race zjn is heel erg vervelend. Nu op zoek naar het vochtige toiletpapier ;). Succes :P.
Greetz x Niels -
14 Augustus 2008 - 14:19
Toos Overman:
Hallo Lilian,
Nu we weer terug zijn uit Bretagne en alles weer op rust is (Puck en Micky zijn allebei vertrokken)ben ik maar eens jouw relaas op je blog gaan lezen. Ontzettend leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt, al is natuurlijk lang niet alles leuk, maar dat is logisch. Ik vind het in ieder geval heel stoer van je. Je doet er zoveel ervaring mee op waar je je hele leven profijt van zult hebben. Maar wat een verschil met de avonturen van Puck. Die lijkt alleen maar te genieten van alles wat ze meemaakt en het is ook allemaal geweldig. Nu zit ze weer in Noorwegen en dat is ook niet verkeerd, tot nu toe alleen maar goede berichten. Micky is gisteren met de familie van Cas vertrokken voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Daar zit het zusje van Cas en doet daar ook vrijwilligerswerk vergelijkbaar met dat van jou.
Anouk begint volgende week weer en gaat dan opnieuw een half jaar stage lopen. Zo nu ben je weer een beetje op de hoogte van ons leventje in Almere. Ik blijf je volgen en wens je heel veel succes met al je avonturen.
Heel veel liefs en groeten van Toos en natuurlijk Rob en Anouk. -
14 Augustus 2008 - 15:35
Siham Je Krullebolll:
Heey Lil,
alles goed?
Ik mis je ontzettend.. Onze kapsalon en Lfilm uitjes helemaal ahah.Ik wacht elke keer vol smacht om je volgende avontuur weer te lezen.. je hebt daar al vet veel beleefd, meer dan een heel jaar hier hahahha.
nou mop ik blijf je blog volgen, doe rustig aan en pas goed op jezelf..
Dikke Zoen Gizoh -
14 Augustus 2008 - 16:51
Leigh.:
Cool Lil. Keep it up, and keep going. Ik heb mij aangemeld. Ik ga alles volgen van A tot Z. Maar nu even eerst relaxen ben bijna kapot net terug van werk pfff. sprek je snel weer xx Howdie (ONTMORN) -
14 Augustus 2008 - 17:21
Geeta:
Hi Lilian!!!
Wat een ervaring, dat met de medicijnen. Nu weet ik hoe de klanten in AH zich voelen als ik ze 4 verschillende medicijnen presenteer (natuurlijk zonder enige verdere uitleg erover :P, haha).
Meid, ik vind het prachtig wat je in Marokko doet, en dan met name je vrijwilligerswerk voor de kindjes!! Keep it up, ik blijf je prachtige verhalen volgen ;).
Groetjes en knuffels,
Geeta. -
14 Augustus 2008 - 19:19
Samira El Mokaddam:
Haha flashback, komt me bekend voor. Mijn papa kreeg ook een paar keer de verkeerde medicijnen in Marokko. Hij heeft geluk dat ik in een apotheek werk en kennis heb over medicijnen anders had ie ze ook nog eens ingenomen zonder enig resultaat.
En inderdaad, de apotheek is in marokko als een snoepjeswinkel!
20 Augustus 2008 - 09:32
Mike:
He zus,
Wat een absurd verhaal! Michael Moore, eat you're heart out. Andere invalshoek maar net zo allarmerend als je het mij vraagt...
Ik hoop dat je ondertussen je dagelijkse ijzertjes, calcium en vitamientjes weet aan te vullen.
Kus, M -
26 Augustus 2008 - 19:48
Loes:
Fijn zulke kinderen, heel fijn... En dan ook nog eens zo'n concierge die het niet helemaal heeft begrepen: zucht! Volgens mij moest je je echt even inhouden. Nou, maar die diarree van je is denk ik wel echt en dus ook echt vervelend. Wat ontzettend idioot dat jij hun moet uitleggen welk medicijn je het best kunt gebruiken! Omgekeerde wereld misschien? Anders vraag je hun bij het afrekenen geld toe voor je bijlessen, is het rare verhaal helemaal compleet. Ik hoop dat het nu beter met je gaat en ben trots op je dat je zo goed oplet.
Kus van je lange vriendin die al veel te lang niet op hakken heeft gelopen :(
;)